dilluns, 7 de novembre de 2016

Hem sembrat blat a Can Monmany i a l'escola! També hem sembrat la fava Reina Mora

  El passat divendres 21 d'octubre vam anar tots els nens i nenes de 3r a la masia de Can Monmany, a Valldoreix. Al voltant d'aquesta antiga masia hi ha grans extensions de terreny per cultivar.

Ens va acompanyar també la Maria, la nostra monitora d'hort dels divendres. Quin fred ens va fer!! Fins i tot va ploure una miqueta...


Allà vam fer de pagesos, vam adobar i abonar la terra per sembrar les llavors del blat, vam separar el gra de l'espiga, d'això se'n diu batre, vam fer paller, vam reconèixer diferents tipus de cereal en gra i mòlt, l'arròs, el blat de moro, la civada, l'ordi. De tots aquests cereals en podrem fer diferents tipus de pans. Què bons...!

Vam haver de treballar en petits grups per poder fer-ho tot, érem molts i vam treballar més de dues hores sense parar; "això de fer de pagès fa mal d'esquena"... deien alguns nens i nenes.

Les nostres mestres ens ha explicat que haurem d'esperar una colla de mesos per poder fer la collita, cap a l'estiu es fa la sega del blat, i ens ha explicat que nosaltres només veurem créixer l'espiga verda durant el curs, per la sega segurament ja estarem a la vora de les vacances d'estiu.

El divendres següent, el dia 28 d'octubre la Maria ens va sorprendre, ens va oferir la possibilitat de  sembrar també llavors de blat en un racó d'un dels bancals de l'hort de l'escola. Així podrem observar el creixement de l'espiga més de la vora, i no només nosaltres, tots els nens de l'escola.

Vam remoure i airejar molt bé la terra dels bancals abans de sembrar, després la vam abonar amb fems naturals, "caca de cavall i vaca", que la Maria diu que és la millor per la terra.   
  Tots vam poder tenir a la mà un grapadet de llavors de blat i les vam escampar. Les llavors no s'havien de veure, les vam cobrir i amagar amb una mica més de terra.
No calia regar gaire, només vam remullar una mica la terra, perquè és un cultiu de secà el blat i la Maria diu que es rega amb l'aigua de la pluja, que no cal regar com la resta d' hortalisses.


També vam tenir temps de sembrar la fava Reina Mora. Es tracta d'una hortalissa poc comuna, de fet  estava en perill de desaparició la seva llavor i l'escola Collserola de Sant Cugat ens l'ha facilitat a l'escola Catalunya. D'aquesta manera a Sant Cugat anem potenciant un petit intercanvi de llavors entre escoles; l'objectiu és arribar a tenir el nostre propi banc de llavors.
Les faves Reina Mora, quan ja van estar sembrades les vam regar bé.
 

I encara vam tenir temps d'obrir un pebrot i un tomàquet i veure les llavors de dins i separar-les per assecar-les a classe amb papers de diari. 
Ens vam adonar que les cebes i els alls que havíem plantat ja comencen a créixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada